Adaptive spiseredskaper for revmatoid artritt

A

Personer med avansert revmatoid artritt opplever ofte misdannelser i overkroppens ledd som gjør det vanskelig for dem å fullføre grunnleggende daglige livsoppgaver. Å spise er en av disse grunnleggende oppgavene som kan bli svekket av leddgiktdeformiteter i overkroppen. Hvis du er en av disse personene, kan måltider allerede være en frustrerende tid på dagen for deg. Her er noen nyttige tips for å øke din uavhengighet under måltider.

Beveg først armene og hendene og vurder hvilke bevegelser du er i stand til å bruke. Kanskje du ikke kan krølle fingrene rundt et skjehåndtak lenger, men kanskje du kan klemme det mellom tommelen og siden av hånden. Kan du bevege skulderen? Kan du bøye albuen? Kan du snu underarmen for å få håndflaten til å vende mot taket? Flytt hvert ledd og se på hva slags bevegelse du har eller ikke har. Dette vil hjelpe deg med å finne ut hvordan du bør tilpasse innstillingen under måltidene.

Spis deretter et måltid og vær oppmerksom på hva hovedproblemene er når du spiser. Bestem om problemet som virkelig plager deg er enkelt å fikse. Kanskje hele problemet er at maten din glir av tallerkenen din og du klarer ikke å stoppe den. Kanskje du ikke kan kutte kjøtt. Kanskje du kan få maten på skjeen eller gaffelen, men du kan ikke vri håndleddet nok til å bringe det til munnen uten å søle det. Dette er bare eksempler på problemer som kan oppstå. Du kan ha disse eller andre, eller kombinasjoner. Prøv å finne ut hva som forårsaker problemet og hvor enkelt det er å fikse. Det kan være en god idé å få en annen person til å hjelpe deg med dette, siden et annet sett øyne kan se et problem med en tallerken, et glass eller et redskap du ikke legger merke til.

Etter å ha vurdert situasjonen er du klar til å bestemme deg for hvilke tilpasninger du måtte trenge under måltidene. Noen tilpasninger er enkle og noen er spesialiserte. Her er noen eksempler på enkle problemer og tilpasninger for å rette dem:

Problem: Tallerkenen din glir på bordet og du kan ikke stoppe den.

Løsning: Plasser en våt vaskeklut under den, eller kjøp sklisikre hyller i din lokale lavprisbutikk og legg en del av denne under tallerkenen din.

Problem: Du klarer ikke å vippe glasset eller koppen for å drikke.

Løsning: Bruk et kort sugerør til å drikke væske.

Problem: Du kan henge på sølvtøyet ditt, men det føles bare ikke trygt, eller du mister det noen ganger.

Løsning: Kjøp plasthåndtert piknikutstyr eller lignende sølvtøy som har litt større håndtak. Disse redskapene er lettere å henge på enn tradisjonelt sølvtøy, men er ikke spesialisert og er lett tilgjengelig i din lokale lavprisbutikk.

Hvis problemene dine ved måltidene er mer kompliserte enn dette, kan det hende du trenger tilpassede redskaper eller servise. Takket være internett er disse også lett tilgjengelige. Det finnes mange forskjellige typer tilpassede redskaper og utvalget kan til tider være forvirrende. Her er noen eksempler på problemer og løsninger som involverer tilpassede redskaper og servise:

Problem: Du kan ikke lukke fingrene rundt små håndterte redskaper.

Løsning: Kjøp tilpassede redskaper med store håndtak eller kjøp skumslange for å plassere rundt håndtakene til redskapene du har. Skumslanger er rimeligere, men slites ut raskere. Stort håndtert redskap koster mer, men er mer sanitært og varer lenger.

Problem: Du kan ikke kutte kjøttet ditt.

Løsning: Kjøp en vippekniv. Denne typen kniv er spesielt designet for å la deg bruke en vippebevegelse for å kutte, i stedet for den tradisjonelle sagebevegelsen.

Problem: Maten din glir av tallerkenen din og du kan ikke stoppe den.

Løsning: Kjøp en tallerkenbeskytter eller en tallerken med en leppe på. Begge disse elementene er laget for å hindre mat fra å skli eller rulle av en tallerken.

Problem: Du har alvorlig ulnardrift og du kan ikke henge på noe.

Løsning: Kjøp en universalmansjett. Dette er et enkelt elastisk bånd som glir over håndflaten din. Båndet har en lomme i seg som holder håndtaket på en skje eller gaffel, slik at du kan holde redskapet selv.

Det er mange flere eksempler på adaptive redskaper tilgjengelig. Adaptive redskaper og servise er designet for å overvinne omtrent alle hindringer for å spise. Mange av disse enhetene er tilgjengelige på internett hos Arthritis Supplies, så besøk deres nettside på http://www.arthritissupplies.com for å bla gjennom utvalget deres av adaptive redskaper og servise.

Hvis det er for overveldende for deg å finne ut hvilke tilpasninger du trenger for å spise, kan en ergoterapeut hjelpe deg med å bestemme. Du trenger ikke å se en OT i flere måneder for å gjøre dette. To eller tre økter for å vurdere spisingen din og finne ut hvilke adaptive enheter som vil fungere for deg, bør være tilstrekkelig. Sjekk forsikringsplanen din for å se om ergoterapi er dekket og hvor en ergoterapeut befinner seg i ditt område. For mer informasjon om ergoterapi, vennligst besøk The American Occupational Therapy Association på http://www.aota.org/Consumers.aspx

Å spise trenger ikke å være en frustrerende, ydmykende opplevelse. Å tilpasse redskaper og servise kan hjelpe deg å gjenvinne din uavhengighet og din verdighet under måltider, så ta en titt på måltidsoppsettet ditt og ta kontroll over det i dag.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta