Du kan lide av leddgikt, og du vet ikke engang det

D

Hva er leddgikt?

Du har hørt ordet brukt mye, men vet du hva det egentlig er? Begrepet ‘leddgikt’ refererer til leddsmerter eller leddsykdom forårsaket av betennelse og stivhet i leddene. Betennelse er kroppens naturlige reaksjon på sykdom eller skade og vil forsvinne når området er helbredet. Forskjellen med leddgikt er at hevelse og smerte varer veldig lenge eller er gjentagende, noe som kan forårsake skade på vevet over tid.

Leddgikt er svært vanlig hos amerikanere, og rammer 1 av 5 personer over 18 år. Det er også nummer én årsak til funksjonshemming hos amerikanere. Hvis leddgikt blir ubehandlet, kan beinene i leddet miste sin normale form, noe som gjør det mer smertefullt å bevege seg og begrense bevegelsesområdet for det leddet betydelig. Selv om alle kan utvikle leddgikt, øker risikoen sterkt med alderen.

Leddgikt kan forekomme i alle ledd i menneskekroppen, men er mest vanlig i hender, håndledd, knær og føtter. Håndledd, hånd og fingerledd er blant de viktigste leddene for å utføre daglige aktiviteter, og derfor er den vanligste typen leddgikt Artrose.

Hvordan vet du om du har leddgikt?

Hver artritt har sitt eget sett med symptomer, men det er noen tegn som er gode generelle indikatorer for å utvikle leddgikt, for eksempel:

 • Smerter eller hevelse i en eller flere ledd
 • Ledd som virker røde eller føles varme å ta på
 • Ledd som er ømme, stive eller vanskelige å bevege seg på

Leddgikt i hender kan være vanskelig å diagnostisere for en allmennlege fordi den kan starte på mange måter og symptomene kan være vanskelige å gjenkjenne. Symptomene kan komme og gå over tid. Smerten kan være mild og komme sakte, eller den kan komme raskt og forårsake intens, kraftig smerte som avtar i løpet av få timer. Eller tegnene kan se ut som noe helt uavhengig som tretthet eller utslett. Derfor er det viktig å kjenne tegnene du skal se etter og hvilke symptomer som signaliserer et mer alvorlig underliggende problem. Hvis du opplever noen av de følgende symptomene, bør du bestille time hos en utdannet håndspesialist.

 • Leddsmerter eller stivhet som varer 3 eller flere dager
 • Flere episoder med leddsmerter i løpet av en måned
 • Felles symptomer som gjør deg bekymret

Hvordan behandles leddgikt?

Når det gjelder behandling av leddgikt, er tidligere bedre. Hvis du har leddgikt, vet du hvilken type leddgikt som er nøkkelen til en vellykket behandlings- og behandlingsplan for leddene dine. For eksempel er behandling av tommelartrose forskjellig fra behandlingen for revmatoid artritt (RA). Noen typer virker raskere enn andre, så rask behandling er viktig for å unngå permanent skade. Men hvis smerten er mildere og mindre hyppig, kan du lagre diskusjonen til ditt neste legebesøk.

Hvis du opplever symptomer på håndleddgikt, bør du søke behandling fra en håndspesialist, da de har større sannsynlighet for å diagnostisere håndgikt på riktig måte.

Kan leddgikt forhindres?

Det er mange ting du kan gjøre i ditt daglige liv for å redusere sjansene for å utvikle en form for leddgikt, for eksempel:

 • Regelmessig fysisk aktivitet
 • Opprettholde en sunn vekt
 • Unngå overdreven repeterende bevegelser
 • Tar reseptfrie smertestillende midler eller antiinflammatoriske medisiner når du opplever leddsmerter eller stivhet
 • Balanserer aktivitet med hvile for å unngå å overbelaste leddene
 • Opprettholde et sunt immunsystem
 • Unngå skader når det er mulig

Disse forebyggende metodene er mer effektive basert på området der du opplever leddsmerter. Hvis du opplever leddgikt i hendene, kan bruk av varme og kalde behandlinger bidra til å lindre smerten. I tillegg kan bevegelsesøvelser bidra til å holde leddet fleksibelt og forhindre langvarig stivhet.

Selv om disse forebyggende tiltakene kan bidra til å midlertidig lindre problemet, vil de ikke behandle det underliggende problemet. Hvis du tror du kan oppleve leddgikt, snakk med legen din eller kontakt en spesialist for en riktig diagnose og behandlingsplan.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta