Fordelene med antioksidanter – For å forhindre kroniske sykdommer og støtte aldring

F

Hva er antioksidanter?

Antioksidanter er naturlige stoffer som hovedsakelig finnes i grønnsaker, frukt, nøtter og krydder som bidrar til å forhindre eller redusere oksidasjon som oppstår på mobilnivå. De gjør dette ved å fjerne “frie radikaler”, som, hvis de er alene, kan oksidere celler – noe som fører til betennelse og kroniske sykdommer som diabetes, leddsykdommer, åreforkalkning, kreft, demens og degenerative øyesykdommer. Disse skadelige kjemikaliene akselererer også aldringsprosessen.

Hva er frie radikaler?

Frie radikaler er atomer eller molekyler med et uparret elektron i atomets ytre skall. Siden de er kjemisk ustabile, er de svært reaktive og kan forårsake skade på celler i kroppen. Noen forskere mener at aldring oppstår fordi celler akkumulerer skade på frie radikaler over tid.

De viktigste faktorene til overskytende frie radikaler i kroppen er å spise feil mat, stress, forurensende stoffer, røyking, overeksponering for ultrafiolett lys og skadelige bakterier.

Inntak av visse reseptbelagte legemidler og cellegift er også knyttet til dannelse av frie radikaler i kroppen.

Matvarer med frie radikaler inkluderer olje og fett (ved oppvarming til høy temperatur som i steking) overkokt kjøtt og bearbeidet kjøtt.

Å spise for mye sukkerholdig mat som får blodsukkeret til å stige kan også føre til en økning av dette skadelige kjemikaliet i kroppen

Hvordan forhindrer antioksidanter kroniske sykdommer og aldring?

Antioksidanter forhindrer aldring ved å nøytralisere og fjerne frie radikaler i kroppen som er ansvarlig for å forårsake skade på kroppens vev. På den måten bidrar de til å forhindre eller bremse virkningen av kroniske sykdommer og også aldringsprosessen.

Er alle antioksidanter like?

Selv om antioksidanters kjemiske rolle i kroppen er ganske lik, er det kjent at noen antioksidanter gir ekstra fordeler for bestemte deler av kroppen. For eksempler: flavonoider beskytter hjertet; betakaroten beskytter øynene; lykopen fordeler den nedstrakte kjertelen; og, proanthocyanidin bidrar til urinveis helse

Det er også godt etablert at noen antioksidanter er kraftigere i sine handlinger enn andre. For eksempel er mat astaxanthin kjent for å være 500 ganger kraftigere enn vitamin E.

Kilder til antioksidanter

Matkildene for antioksidanter er som følger:

a) Grønnsaker gulrøtter, tomater, brokkolli, spinat, grønnkål, antikok, søte poteter, rødbeter og koriander

b) Frukt blå bær, druer, tyttebær, hyllebær, epler av sorte bær, vannmelon, ulvebær og sitrusfrukter

c) Nøtter og frø pekannøtter, valnøtter, peanøtter, nyrebønner og linfrø

d) Drikkevarer rødvin, grønn te, kakao

e) Kryddernellik, gurkemeie, kanel, oregano, basilikum og ingefær

Matvarene som er oppført ovenfor er ikke uttømmende, men indikerer de mer populære som er rike på antioksidanter.

Kosttilskudd

Vitamin A, C og E er blant de velkjente antioksidantene, mens sporelementene selen, sink og kobber er kjent for å støtte det antioksiderende systemet i kroppen.

Andre antioksidanter som er populære for sine heath fordeler inkluderer:

a) Curcumin– beskyttelse mot kreft, Alzheimers, hjertesykdommer og leddgikt

b) CoQ10 – hjelper de med hjerteproblemer, Parkinsons sykdom, hypertensjon og kronisk utmattelsessyndrom.

c) Glutation – hjelper kroppen med å produsere enzymer, avgiftning, fordøyelse av fett og ødeleggelse av kreftceller.

d) Lutein og zeaxantin – forhindrer grå stær og degenerasjon av makula

e) Quecetin– støtter hjertet, bekjemper kronisk utmattelsessyndrom og leddgikt

f) Astaxanthin– reduserer den kroniske effekten av sykdommer, inkludert kreft, diabetes, hjerte- og karsykdommer og høyt blodtrykk

Er kosttilskudd nødvendig?

Å få antioksidanter fra naturlige kilder er bedre på grunn av den komplekse blandingen av fytonæringsstoffer du kan få fra frukt, grønnsaker, nøtter og krydder som du kanskje ikke får fra kosttilskudd. Men hvis det er et problem å få disse helsen som gir næringsstoffer fra naturlige kilder, eller hvis det er behov for spesifikke antioksidanter for å håndtere visse helseproblemer, kan kosttilskudd fortsatt være til stor hjelp.

Konklusjon

Jeg håper denne artikkelen har gitt deg en god oversikt over antioksidanter og rollen de spiller for å forebygge og helbrede kroniske sykdommer.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta