Kumbhaka og anti-aldring

K

Yoga og pranayama er de mest aksepterte holistiske øvelsene for (mulig) absolutt helse som forklart av biopsykososial modell. Pranayama er pusteøvelsen sterkt anbefalt for ulike fysiologiske og psykologiske lidelser. Kumbhaka danner grunnlaget for de dypeste pusteøvelsene (Pranayama) som kreves for å regulere sinnets aktiviteter og øke konsentrasjonen. Dette bidrar til å stabilisere sinnet og senke stoffskiftet.

Kumbhaka er det “frivillige opphør av pusten”, og det ekstreme stadiet er kjent som Kevali Kumbhaka, hvor respirasjonen opphører og metabolske aktiviteter stopper med mindre de tilbakeføres frivillig. Det er av største betydning for yogier (en som utfører yogiske øvelser) å oppnå samadhi som blir lettere med kumbhaka som forklart av yoga og religiøse skrifter.

Viktigheten av Kumbhaka

Respirasjon inkluderer innånding og utpust. Mellom disse to prosessene er det et veldig minutt mellomrom eller pause (normalt i minisekunder) som vanligvis ikke blir lagt merke til og det gjentar seg, dvs. inhalasjon-pause-utpust-pause-inhalasjon …. og det fortsetter. Maksimal gap eller pause observeres i hviletilstanden. Kumbhak tvinger til å øke pausen ved å stoppe pusten rutinemessig og kontinuerlig med ulike typer pranayama- og kumbhaka -øvelser. Det blir observert at mer tid er brukt til pranayama (og kumbhaka) økt er konsentrasjonen og bedre er kontrollen over sinnet. Ulike gamle yogier (ekspert på yoga og pranayama) la merke til viktigheten av åndedrett og dets korrelasjon med aktiviteter i sinnet og vitale krefter. Aldring er også sett proporsjonal med respirasjonsfrekvensen eller respirasjonsfrekvensen, dvs. frekvensen av innånding og utpust på ett minutt. Medisinsk vitenskap registrerte normal respirasjonsfrekvens hos mennesker som 12-16 åndedrag per minutt med en levetid på 70-80 år. Disse tallene kan variere på grunn av geografiske, kommunale og andre fordelingsfaktorer.

Selv om bevissthetsnivået varierer fra art til art, er det sett høyest hos mennesker hvor bevisst sinn kan provosere til å utføre aktiviteter og øvelser etter ønske, og denne frivillige prestasjonen er ikke i så stor grad hos noen andre arter og følgelig alle andre arter kan ikke stoppe pusten når og når det er ønsket (frivillig). Noen arter (f.eks. Hvaler) kan ta enorm luft og stoppe den i lang tid, men det er spontant og ufrivillig; og det er nødvendig for dem å overleve på denne måten.

Å praktisere kumbhaka i lang tid øker utholdenheten til fysiologiske så vel som psykologiske strukturer til et individ. Kontinuerlig og langsiktig øvelse øker holdet eller kontrollen på pusten i en grad hvor den når sitt ekstreme stadie (Kevali Kumbhak) og respirasjonen opphører permanent med mindre det er ønsket å komme i normal tilstand. Aldring er proporsjonal med metabolisme som igjen er proporsjonalt med respirasjonsfrekvensen. Metabolismen senker seg etter hvert som respirasjonsfrekvensen synker, og dette bidrar til å forhindre aldring eller i det minste senker prosessen. Det er ikke vitenskapelig registrert om kevali kumbhaka kan øke alderen (eller kan gjøre udødelighet til et faktum) ved å senke de grunnleggende reaksjonene som støtter livet, men forskjellige yogasutraer og religiøse skrifter definerer samadhi og udødelighet (anti-aldring) og en nærliggende drøm for bestemte individer.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta