Leddgikt – Nytt håp fra grønn te

L

Som alle som har – eller kjenner noen som har – revmatoid artritt, kan det hindre den lidende i å leve et normalt liv. Det er en tilstand av ukjent årsak som kan variere i intensitet fra en kort, selvbegrensende sykdom til en langvarig, gradvis forverrende sykdom. I utgangspunktet er behandlingene lette, med sikte på å avhjelpe leddstivhet og betennelse. I de kroniske tilfellene kan betennelsen bli verre, og krever en hel rekke behandlinger, inkludert steroider, ledderstatning og fusjon OK bein. Kroppens ledd kan bli deformert og styrken synker, slik at den lidende ikke kan åpne en flaske melk eller skru på kranen. Du har gode dager og du har dårlige dager.

«Du er hva du spiser» er en klisjé, men veldig sant. Visse matvarer antas å forverre revmatoid artritt, for eksempel meieriprodukter. Revmatoid artritt forekommer hovedsakelig i utviklede land hvor en stor del av kostholdet er animalsk og de nevnte meieriprodukter. Selv om noen er mildt allergisk mot meieri, kan dette føre til at antioksidantnivået faller, antistoffer produseres som respons og disse, uansett årsak, angriper leddene. Så det å føre en dagbok over matvarer kan bidra til å finne ut hva som utløser de dårlige dagene.

Så hvis mat ser ut til å være utløseren, kan det hjelpe å redusere meierimat og øke antioksidanter i kostholdet ditt. Men hvordan få mer antioksidanter? De beste måtene er sannsynligvis å spise rikelig med friske grønnsaker og drikke noen kopper grønn te hver dag. Hvorfor er grønn te bedre enn “vanlig” te? Teen som de fleste vestlige er vant til er svart te. Selv om det er bedre for deg enn kaffe, er det ikke like nyttig som grønn te. Grunnen? Svart te har blitt fermentert; grønn te har ikke, og dermed forlater nøkkelkjemikaliene intakte.

Men hvilke bevis er det for at grønn te faktisk kan være til nytte for leddgikt lider? Studier på mus tyder på at grønn te-antioksidanter kan ha en kraftig effekt på å redusere forekomsten og alvorlighetsgraden av revmatoid artritt. Polyfenoler (antioksidanter som finnes i grønn te) har mye mer potent antioksidantaktivitet enn kjente antioksidanter som vitamin C og vitamin E. Et forskerteam fra Western Reserve University, Cleveland, Ohio har fokusert på effekten av disse polyfenolene ved revmatoid artritt. Mus som ble studert av Cleveland-forskerne ble matet med enten rent vann eller vann beriket med polyfenoler i grønn te. Dosene tilsvarte omtrent at et menneske drakk 3-4 kopper grønn te per dag. Hver av musene ble deretter injisert med kollagen, noe som gjorde dem sårbare for en tilstand som ligner veldig på human revmatoid artritt. Studien indikerte at musene som hadde fått polyfenolene i grønn te “var betydelig mindre utsatt for utvikling av kollagenindusert leddgikt, og hvis de utviklet leddgikt, var sykdommen sent i start og mild sammenlignet med mus som ikke fikk grønn te polyfenoler”. (Proceedings of the National Academy of Sciences 1999;96:4524-4529).

Det er også andre fordeler – i en annen studie i USA har det vist seg at å drikke minst én kopp grønn te per dag kan redusere risikoen for hjerteinfarkt med 44 %. Denne helsefordelen antas å komme fra flavanoider, en type antioksidanter som finnes i alle typer te. Flavanoider antas å nøytralisere effekten av frie radikaler, svært reaktive molekyler som reiser rundt i kroppen og forårsaker skadelige kjemiske reaksjoner på celler, inkludert de i hjertevevet. En tidligere nederlandsk undersøkelse av mer enn 800 menn mellom 65 og 84 viste at å drikke enda mer te – mellom tre og fire kopper om dagen – reduserte risikoen for død av koronar hjertesykdom med 58 %. I 1991 var det bare 153 studier på te, mens det i 1998 var 625 publiserte artikler. I en japansk studie har te uten sukker vist seg å være bra for tenner og tannkjøtt. Te inneholder tanninfluorid som ser ut til å bidra til å forhindre plakk. “En økning på bare én kopp om dagen kan vise seg å være uvurderlig i kampen mot tannkjøttsykdom,” sa British Dental Health Foundation

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta