Leddgiktbehandling: Hva er på horisonten for slitasjegiktbehandling?

L

Artrose er den vanligste formen for leddgikt som rammer mer enn 30 millioner amerikanere. Det er en sykdom i leddhyalinbrusk som dekker endene av lange bein. Hensikten med hyalinbrusk er å dempe og absorbere støtet fra både direkte påkjenninger og skjærkrefter som påføres leddet.

Artrose rammer først og fremst vektbærende ledd som hofte, kne, korsrygg og nakke. Det kan imidlertid også involvere skulderen, ankelen, tommelens base og stortåen.

Til tross for oppmerksomheten i revmatologien på nyere terapier for sykdommer som revmatoid artritt, har det vært relativt lite gjort for å håndtere slitasjegikt. Dette er uheldig siden artrose (OA) er en betydelig årsak til smerte, redusert bevegelighet, redusert produktivitet og redusert livskvalitet.

Mellom symptomatisk behandling bestående av hvile, fysioterapi, smertestillende midler, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDS), injeksjoner av glukokortikoider («kortison») og viskosupplement, er det et tomrom inntil pasienten trenger leddutskifting.

Jeg vil diskutere noen av “avantgarde”-terapiene som blir evaluert for behandling av OA.

Den første behandlingen er bruk av stamceller. Stamceller er blanke skiferceller, celler som kan lokkes til å differensiere til alle typer vevsceller. Fokuset har vært på bruken av voksne mesenkymale stamceller. Studier har vist at når disse cellene introduseres i OA-leddene, blir de inkorporert i leddbrusken til det berørte leddet. Mens de fleste undersøkelser har blitt demonstrert i dyremodeller, har det vært små studier og flere anekdotiske rapporter som indikerer lignende resultater hos mennesker.

Den andre typen behandling som er studert er bruk av anti-cytokinmedisiner. Noen føler at OA er en systemisk sykdom som krever systemisk behandling.

Cytokiner, som er proteinbudbringere, spiller en sentral rolle i generering og forplantning av betennelse. Et cytokin som kan ha en rolle i den kroniske betennelsen som sees ved OA er interleukin-1. Forsøk på å blokkere effekten av dette cytokinet har blitt studert med blandede resultater. Når det ble gitt systemisk, presterte det ikke mye bedre enn placebo. Når det gis som en injeksjon i et ledd, har det vært blandede resultater.

Et annet materiale som er studert er botulinumtoksin (Botox). Det ser ut til å ha gunstige effekter i forhold til smerte og betennelse. Det har blitt brukt ved OA i kneet så vel som ved plantar fasciitt.

Andre terapier som har blitt studert inkluderer blodplaterikt plasma (PRP), insulinlignende vekstfaktor og benmorfogent protein. Resultatene er kontroversielle.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta