Nyere behandlingsalternativer for revmatoid artritt

N

Revmatoid artritt eller RA kort sagt er en autoimmun sykdom som involverer kroppens immunsystem som normalt beskytter kroppen ved å angripe fremmede stoffer som virus og bakterier. Oftest er revmatoid artritt funnet å påvirke ledd i håndledd, hender, albuer, ankler, føtter og knær. Oftest er effekten på leddene symmetrisk, noe som betyr at når den ene hånden eller kneet påvirkes, føler den andre også lignende symptomer. Siden RA også kan påvirke kroppssystemer som respiratoriske eller kardiovaskulære systemer, er det en systemisk sykdom som kan påvirke hele kroppen.

Vanlige behandlingsalternativer for revmatoid artritt

Målene for behandling av revmatoid artritt er som følger:

 • Sett sykdom i remisjon eller stopp betennelse.
 • Forhindre skader på organer og ledd
 • Lindre symptomer
 • Forbedre generell velvære og fysisk funksjon
 • Reduser komplikasjoner på lang sikt

Leger bruker vanligvis en kombinasjon av strategier for behandling av revmatoid artritt, inkludert følgende:

 • Tidlig aggressiv behandling – Den første strategien for RA -behandling er å stoppe eller redusere betennelse så snart som mulig, som de sier, jo bedre.

 • Målrettet remisjon – Leger refererer vanligvis til betennelse under RA som sykdomsaktivitet. Derfor er det endelige målet med denne behandlingslinjen å stoppe progresjon og oppnå remisjon. Dette betyr til slutt at ingen tegn eller symptomer på aktiv betennelse skal være tilstede. En strategi som er designet for å nå dette målet er kjent som ‘godbit mot mål’.

 • Tett kontroll – Å sette RA -sykdomsaktivitet på et lavere nivå og holde det der er kjent som ‘tett kontroll av RA’. Studier viser at stram kontroll kan senke tempoet eller til og med forhindre skader på ledd. Medisiner mot RA inkluderer flere legemidler som brukes til behandling av revmatoid artritt. Noen av disse brukes først og fremst for å lette symptomer på RA, mens andre brukes til å bremse eller stoppe sykdomsforløpet og for å hemme strukturelle skader.

 • Legemidler for å lette symptomer – Dette er ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler kjent som NSAIDs, og som er tilgjengelige uten resept eller på resept. Disse stoffene brukes vanligvis for å lette leddgiktbetennelse og smerte. NSAIDs inkluderer blant annet naproxennatrium, ketoprofen og ibuprofen. Leger kan foreskrive celecoxib, som er en type NSAID kjent som COX-2-hemmer, for personer som har hatt eller har risiko for magesår. Disse regnes som tryggere for magen. Dessuten kan disse medisinene enten tas oralt eller påføres huden som en lapp eller krem, direkte over det hovne leddet.

 • Legemidler til sakte sykdomsaktiviteter inkluderer følgende

  • Kortikosteroider – Disse medisinene inkluderer prednisolon, prednison og metyprednisolon, som er hurtigvirkende og kraftige antiinflammatoriske medisiner. Disse brukes i RA for å kontrollere potensielt skadelig betennelse mens du venter på at DMARDs og NSAIDs skal tre i kraft. På grunn av risikoen for bivirkninger fra disse stoffene, foretrekker leger vanligvis bare å bruke dem så kort tid som mulig og i lave doser også.

  • DMARDs – Dette er et akronym for sykdomsmodifiserende antireumatiske legemidler. DMARD er medisiner som arbeider med å modifisere RA. Konvensjonelle DMARDer inkluderer azatioprin, cyklofosfamid, leflunomid, sulfasalazin, hudroksykolorkin og metotreksat. Disse medisinene kan tas oralt, injiseres selv eller administreres som en infusjon på en klinikk.

  • Biologi – Dette er medisiner som er en delmengde av DMARD. Det er imidlertid funnet at biologer virker raskere enn DMARD, og ​​blir enten injisert eller administrert ved infusjon i en klinikk. Siden disse stoffene er målrettet mot spesifikke trinn i den inflammatoriske prosessen, tørker de ikke bort hele immunresponsen i kroppen som noen andre behandlinger med revmatisk artritt gjør. Biologics kan modifisere, bremse eller stoppe progresjon av RA hos flere mennesker, selv når andre behandlinger ikke har vært i stand til å hjelpe mye.

  • JAK -hemmere – Dette er en ny underkategori av DMARDer kjent som JAK -hemmere som blokkerer JAK, Janus Kinase -veier som er involvert i kroppens immunrespons. Tofacitinib er et slikt legemiddel som tilhører denne kategorien. I motsetning til biologiske midler kan JAK -hemmere administreres oralt.

  • Kirurgi – Kirurgi for RA kan imidlertid aldri være nødvendig, men dette kan være et utmerket alternativ for pasienter som har gjennomgått permanent skade som begrenser deres mobilitet, daglige aktivitet og uavhengighet. Felles erstatningskirurgi effektivt kan gjenopprette funksjonen og lindre smerter i ledd som er hardt skadet av RA. Kirurgisk inngrep innebærer å erstatte skadede deler av leddet med plast- og metallkomponenter. Erstatning av kne- og hofteledd er vanligst og noen ganger kan albuer, håndledd, skuldre, ankler og andre ledd også vurderes for erstatningskirurgi.

Nyere behandlinger for revmatoid artritt

Det er et nytt legemiddel kalt Remicade som viser seg å være et stort gjennombrudd i behandling av revmatoid artritt. Dette stoffet lindrer ikke bare smerte, men kan også forhindre at RA utvikler seg. Remicade kan stoppe inflammatoriske endringer som kjennetegner den potensielt lammende RA -tilstanden og som kan skade leddene permanent for å forårsake kronisk smerte og funksjonshemming. RA er en gradvis svekkende tilstand som vanligvis utvikler seg blant mennesker i alderen 25 – 50 år. Remicade ble utviklet av forskere da de oppdaget at en sentral utløser for betennelse var TNF, tumornekrosefaktor, som er et kjemikalie produsert av immunsystemet. Personer som utvikler revmatoid artritt produserer for høye nivåer av TNF som igjen stimulerer celler til å forårsake betennelse i leddene. Remicade er spesielt designet for å slå av TNF kjemisk og derved nøytralisere virkningen. Imidlertid er Remicade ikke en kur mot revmatoid artritt, men det er funnet at leddene gjenoppretter posttraumatisk artritt siden betennelsen er slått av. Generelt tilgjengelig som en subkutan injeksjon som ligner insulininjeksjon for diabetespasienter, kan Remicade injiseres hjemme to ganger hver uke eller kan administreres gjennom intravenøst ​​drypp bare en gang annenhver måned på et sykehus.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta