Påvirker været virkelig leddgikt?

P
  • Leddgikt, og dens mange former, er bare en av tilstandene som noen mener er direkte påvirket av været og endringer i barometertrykket. Vær og leddgikt smerteforskning
  • På 1960-tallet orkestrerte en kjent leddgiktspesialist ved navn Dr. J. Hollander en studie for å demonstrere hvordan høye nivåer av fuktighet sammen med lavt barometertrykk økte stivhet og leddsmerter hos pasienter som led av leddgikt. Fibromyalgi-pasientene i denne studien indikerte mer smerte bare under dager med høyt trykk. På slutten av denne studien ble det aldri funnet noen signifikant sammenheng mellom skiftende værmønstre og en økning i leddgiktsmerte. Hvorfor været antas å påvirke leddgiktsmerte
  • Kaldt og regnfullt vær er ofte ledsaget av et tydelig fall i lufttrykket. Typer værendringer som kan påvirke leddgiktsmerte
  • Barometrisk eller lufttrykk: Selv om stigende barometertrykk, som er mengden kraft eller vekt som utøves av luften rundt oss, også kan påvirke enkelte typer leddgiktsmerte, er det oftere enn ikke en rask nedgang i lufttrykket, som f.eks. dråpe som er assosiert med stormfullt vær, som forårsaker en økning i smerter.
  • Fuktighet: Mengden vanndamp i luften omtales som enten fuktighet, absolutt fuktighet eller relativ fuktighet. – Temperatur: Kaldt vær har lenge vært assosiert med leddgiktsmerter og stivhet i leddene, i tillegg til å utløse en rekke andre tilstander som migrenehodepine eller sirkulasjonsproblemer. For eksempel, i en studie av leddgiktsmerte, rapporterte folk som bodde på den vestlige kysten av USA i et mildere klima like mye smerte som de som bodde i den østlige, kaldere delen av landet.

Påvirker været virkelig leddgikt?

Så lenge mennesket har vært klar over det skiftende været, har det vært spekulasjoner om at det også kan påvirke ens helse og visse plager i tillegg til å endre temperaturen.

Hippokrates, den gamle greske “medisinens far” mistenkte så lenge siden som 400 f.Kr. at forskjellige værforhold har stor innflytelse på hvordan kroppen vår har det. Noen tusen år senere er den moderne verden av vitenskap og medisin fortsatt delt om hvorvidt svingninger i været faktisk påvirker noen helsemessige forhold.

Leddgikt, og dens mange former, er bare en av tilstandene som noen mener er direkte påvirket av været og endringer i barometertrykket. Et stort flertall av mennesker som er diagnostisert med leddgikt sier at de lett kan forutsi været basert på hvordan de har det, eller hvor ømme eller ømme leddene deres kan være, noe som gir perfekt mening med ordtaket “Jeg føler meg dårlig i været.”

Selv om det er mange mennesker med leddgikt som sverger til denne meteorologiske metoden for å måle alvorlighetsgraden av smertene deres, er det fortsatt ingen faktiske vitenskapelige bevis for å støtte påstandene.

Vær og leddgikt smerteforskning

På 1960-tallet orkestrerte en kjent leddgiktspesialist ved navn Dr. J. Hollander en studie for å demonstrere hvordan høye nivåer av fuktighet sammen med lavt barometertrykk økte stivhet og leddsmerter hos pasienter som led av leddgikt. Han indikerte at ingen av disse værendringene individuelt hadde innvirkning på smerte, men bare når de skjedde samtidig.

Dr. Hollander konkluderte med at når barometertrykket faller, øker hevelsen rundt betente ledd, noe som forårsaker mer irritasjon av de omkringliggende nervene, som da også øker mengden smerte som føles. Denne spesifikke studien har blitt tilbakevist av mange forskere som inkonklusive på grunn av det lille antallet pasienter (12) som deltok.

En lignende, nyere studie undersøkte også sammenhengen mellom leddgiktsmerte og været som involverer personer diagnostisert med slitasjegikt, revmatoid artritt og fibromyalgi, som er en annen revmatisk lidelse som forårsaker såre, ømme ledd. Alle deltakerne levde i det samme varme klimaet og førte en logg i ett år, og registrerte eventuelle endringer i smertenivået. Disse loggene ble deretter sammenlignet med daglige endringer i været, slik som relativ fuktighet og temperatur.

I denne studien så det ut til at noen personer med revmatoid artritt var mest påvirket av høye nivåer av fuktighet og lufttrykk, mens andre i artrosegruppen følte mer smerte når bare luftfuktigheten var høy. Fibromyalgi-pasientene i denne studien indikerte mer smerte bare under dager med høyt trykk. Ingen av funnene var imidlertid sterke nok til å stole på bare været i seg selv for å forutsi forestående endringer i smertenivåer.

Nok en forskningsstudie involverte over 100 mennesker bosatt i Florida som ble diagnostisert med slitasjegikt. I to år ble deltakerne bedt om å vurdere alvorlighetsgraden av leddgiktsmertene, slik at forskerne kunne matche resultatene med lokale temperaturer, om det var nedbør eller ikke, og hva barometertrykket var for hver dag. På slutten av denne studien ble det aldri funnet noen signifikant sammenheng mellom skiftende værmønstre og en økning i leddgiktsmerte. Imidlertid rapporterte noen kvinner at de opplevde mer smerte i hendene når barometertrykket var det høyeste.

Hvorfor været antas å påvirke leddgiktsmerte

Kaldt og regnfullt vær er ofte ledsaget av et tydelig fall i lufttrykket. En teori eksisterer om at dette trykkfallet får kroppens vev til å utvide seg, noe som får de allerede betente områdene til å hovne mer opp og øke smerten. Og så er det de leger som hevder at bare en dyster, regnfull dag i seg selv kan få noen til å føle at smertene deres er verre enn de faktisk er.

En annen teori antyder ganske enkelt at folks terskel for smerte synker sammen med lufttemperaturen. Derfor påvirker kaldere vær ens humør, noe som gjør folk mindre sannsynlig å være utendørs, forbli aktive og få treningen som hjelper til med å holde noen leddgiktsmerte under kontroll.

Det er også de som tror at leddgiktslidere ser på klimaet som en forklaring på at de øker i smerte, rett og slett fordi det ikke er noen annen plausibel grunn, bare merker når været er dårlig, men legger ikke like mye merke til værforholdene når smertene er under. kontroll og stabil.

Typer værendringer som kan påvirke leddgiktsmerte

– Barometrisk eller lufttrykk: Selv om stigende barometertrykk, som er mengden kraft eller vekt som utøves av luften rundt oss, også kan påvirke enkelte typer leddgiktsmerte, er det oftere enn ikke snakk om en rask nedgang i lufttrykket, som f.eks. dråpen som er assosiert med stormfullt vær, som forårsaker en økning i smerter.

– Nedbør: Nedbør, som betyr enhver form for vann som når bakken, inkluderer ikke bare regn og snø, men også hagl og sludd, og er ledsaget av endringer i lufttrykk og fuktighet.

– Fuktighet: Mengden vanndamp i luften omtales som enten fuktighet, absolutt fuktighet eller relativ fuktighet. Økning i absolutt fuktighet, som måler mengden vanndamp i forhold til mengden fuktighet luften kan holde ved den spesielle temperaturen, sies å forårsake en økning i leddgiktssmerter, spesielt i sommermånedene.

– Temperatur: Kaldt vær har lenge vært assosiert med leddgiktsmerter og stivhet i leddene, i tillegg til å utløse en rekke andre tilstander som migrenehodepine eller sirkulasjonsproblemer. Temperaturer som raskt stiger eller faller er igjen et resultat av endringer i barometertrykket.

Det er viktig å huske at selv om visse typer vær kan ha negativ innvirkning på noen av symptomene på leddgikt som smerte og hevelse, er det ingen vitenskapelig bevis på at disse klimaendringene er det som får en til å utvikle leddgikt i utgangspunktet, eller lider av leddskade.

Selv om det er sant at det er noen bevis på at noen mennesker som bor i tørrere, mer tørre steder har færre episoder med leddgiktssmerter, er det ingen type miljø som garanterer fullstendig lindring av leddgiktsmerte. Det er også kjent at temperatur- og klimaendringer ikke påvirker selve sykdomsforløpet eller utviklingen av sykdommen.

Folk som vurderer å flytte til et varmere klima vil kanskje vurdere det faktum at de fleste forskere tror at kroppen akklimatiserer seg til sitt nye miljø over en relativt kort periode. Noe som betyr at flytting til et tørt klima kan se ut til å gi lettelse i begynnelsen, det antas ikke å være fordelaktig på lang sikt. For eksempel, i en studie av leddgiktsmerte, rapporterte folk som bodde på den vestlige kysten av USA i et mildere klima like mye smerte som de som bodde i den østlige, kaldere delen av landet.

Hvis du ikke er i stand til å bruke tid ute for å trene, sørg for å kompensere ved å trene og forbli aktiv innendørs i tider med dårlig vær.

I mange asiatiske land og deler av Europa er homeopatiske behandlinger ganske vanlige for å håndtere smerte forbundet med leddgikt. Ulike urter og naturlige stoffer kombineres ofte for å lage midler for leddgiktssmerter i motsetning til å bruke tradisjonelle medisiner. Selvfølgelig, som med alle typer sykdommer eller tilstander, ikke bare leddgikt, er en riktig diagnose av en kvalifisert medisinsk fagperson avgjørende for enhver vellykket behandlingsplan for smertelindring.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta